Merkez Bankası gözünü kararttı! Enflasyon raporunda dikkat çeken detay

admin

  • Haber7

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ikinci enflasyon raporunun tanıtımına ilişkin toplantıda konuştu. Karahan, “Fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerini yakından takip ediyoruz. Kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Sıkı para politikası sürecek” ifadelerini kullandı.

Karahan, 2024 yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artışla yüzde 38’e güncellendiğini açıkladı. Enflasyon tahmini ilk enflasyon raporunda yüzde 36 olmuştu. Karahan, mayıs ayında enflasyonun zirveyi göreceğini ve yüzde 75-76 seviyesinde olacağını öngördüklerini ifade etti.

Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminini Haber7’ye değerlendiren Marbaş Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, faiz kararına da değindi. Kaçmaz, Merkez Bankası’ndan atılan sadeleşme adımlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Yabancı yatırımcıya yönelik beklentilerini dile getiren Kaçmaz, altına ilişkin yılsonu tahminini de açıkladı.

 

 

MERKEZ BANKASI YILSONU ENFLASYON TAHMİNİ AÇIKLANDI!

Merkez Bankası’nın enflasyon tahmin raporuna ilişkin konuşan Marbaş Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, üst bantta değişiklik olmaması ile sert yönde yukarı yönlü bir hareketin olmadığını belirtti. İlk 4 ayda gerçekleşen enflasyonun beklenti üzerinde olduğunu kaydeden Kaçmaz, üst bandın korunmasının altını çizdi. Kaçmaz, Merkez Bankası’nın da buna yönelik tedbirler aldığını belirtti. Aziz Kaçmaz, Mayıs ayı ve sonrasında baz etkisi ile beraber yıllık enflasyonda düşüş etkisinin hissedilmesini beklediklerini kaydetti. Başkan Fatih Karahan’ın ifadelerine değinen Kaçmaz, sıkı para politikasına yönelik belli başlı tasarrufların yaşanabileceğini açıkladı.

 

 

“ENFLASYONDA BOZULMA OLMAZSA FAİZ SABİT KALACAKTIR”

Yılsonu enflasyon tahminine ilişkin Merkez Bankası’nın bir sonraki faiz kararının değiştirilmeyerek sabit kalacağını beklediklerini dile getiren Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, “Enflasyonda gözle görülür, kaçınılmaz bir bozulma yaşanırsa bu noktada faiz kararında değişiklik yapılır. Ancak enflasyonda bir bozulma yaşanmazsa faiz kararı sabit kalacaktır” dedi. Yıl içerisinde faiz indirimi beklemediklerini belirten Kaçmaz, 2024 yılını 50 baz puanla kapatılacağı yönünde tahminlerde bulundu.

 

 

YABANCI YATIRIMCININ AYAK SESLERİ DUYULDU

Yabancı yatırımcının yılbaşı itibarıyla hem borsa hem de tahvil tarafında ciddi girişler yaptığını kaydeden Kaçmaz, S&P kredi not artırımı ile yabancı yatırımcının gelişinin daha çok hissedildiğini belirtti. Kaçmaz, yabancı yatırımcının girişlerini hızlandıran sürecin Fed’in faiz indirimlerine başlayacak olma beklentisi olduğunu dile getirdi. Fed’in faiz indirimi beklentisi ile piyasalarında fiyatlamaları önden yapabileceğinin altını çizen Kaçmaz, yabancı yatırımcının bu süreçte yoğun olarak hissedileceğini belirtti.

 

 

YENİ KARARLAR NE ANLAMA GELİYOR?

Fatih Karahan’ın ‘Likidite yönetimi’ ile ilgili açıklamalarına vurgu yapan Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, Merkez Bankası’nın rezervlerindeki iyileşmenin altını çizdi. Kaçmaz, yıl içerisinde likidite fazlasının yönetilmeye devam edileceğini kaydetti. İhtiyaç duyulduğu takdirde yeni ve farklı tedbirlerin alınabileceğini söyleyen Kaçmaz, zorunlu karşılıklar, kredi kartları ile ilgili düzenlemeler veya kredilerle ilgili farklı düzenlemelerin yapılabileceğini kaydetti.

 

 

ALTININ SEYRİ NE OLUR?

Piyasalarda sakin bir seyir izleyen altına ilişkin konuşan Yatırım Uzmanı Kaçmaz, ons altının hedefine jeopolitik risklerle beraber erken ulaştığını söyledi. Kaçmaz, sene başında Fed’in faiz indirim ihtimaline karşın altının jeopolitik risklerden aldığı destekle fiyatlandığını belirtti. Teknik anlamda 2,310 dolar altına sarkmaların devam etmesi halinde 2,150 seyrinin alım fırsatı yarattığını dile getiren Kaçmaz, ons altında 2,700 hedefinin gündemde olduğunu belirtti. Orta-uzun vade için konuşan Kaçmaz, 3,000 dolara kadar ons altının potansiyeli olduğunu kaydetti. Kaçmaz, gram altında ise 3,000-3,500 seviyelerine kadar yükselişin beklendiğini söyledi.

KAYNAK: HABER7

Yorum yapın